Vodič za ruralni turizam

Tema:

Da li je ruralni turizam za tebe

Tema:

Da li je ruralni turizam za tebe

Uvod

Ruralni turizam je veoma značajan za mnoga ruralna domaćinstva. Aktivnosti u ruralnom turizmu imaju potencijal da povećaju prihode ruralnih domaćinstva i da podrže njihovu održivost. Međutim, aktivnosti u ruralnom turizmu neće odgovarati svakom ruralnom domaćinstvu. Zbog toga je veoma važno da osoba, pre nego što započne svoj biznis u ruralnom turizmu, odvoji određeni period za procenu sopstvenog potencijala za poslovanje, kao i da pažljivo planiraju poslovne i marketing elemente svog poslovanja. Ovaj vodič će pomoći u planiranju koje je neophodno za uspešno vođenje poslovanja u ruralnom turizmu.

Odredite svoje ciljeve

Važno je postaviti realne ciljeve za svoje poslovanje. U zavisnosti od vaše situacije, ovi ciljevi mogu da budu različiti. Evo nekoliko primera:

 • Ostvarivanje dodatnog prihoda
 • Diversifikovati prihode domaćinstva kako biste ostvarili profit
 • Započinjanje nove karijere
 • Sticanje novog znanja
 • Upoznavanje novih ljudi, njihovih navika i iskustava
 • Omogućiti da članovi porodice rade od kuće
 • Omogućiti da članovi porodice ostanu kod kuće
 • Obrazovanje zajednice
 • Pružiti zabavu i uživanje drugima bez zarade

Lična procena

Aktivnosti ruralnog turizma se dosta razlikuju od većine tradicionalnih poljoprivrednih obaveza. Turista koji bude posetio vaše domaćinstvo će želeti da učestvuje u raznim aktivnostima, kao što su berba grožđa, hranjenje životinja, kuvanje džema i mnoge druge. Ovi turisti uglavnom ne dolaze sa sela i mogu postavljati različita trivijalna pitanja o svakodnevnim aktivnostima na poljoprivrednom gazdinstvu. Zbog toga, uspešan domaćin u ruralnom turizmu mora biti spreman da podeli informacije o poljoprivrednom gazdinstvu i da provede vreme sa turistima kako bi se oni osećali dobrodošlima.

Idealan domaćin u ruralnom turizmu mora posedovati sve osobine dobrog domaćina u okviru bilo koje turističke atrakcije ili u bilo kojoj vrsti uslužne delatnosti.

» TEST PROCENA VREMENA » TEST KO JOŠ MOŽE RADITI SA VAMA

Procena lokacije

Lokacija predstavlja jedno od osnovnih pitanja od kojih će zavisiti uspeh vašeg posla u ruralnom turizmu. Morate da procenite turistički potencijal vaše lokacije, kako u kontekstu šireg regiona, tako i u kontekstu vaše imovine. Zasniva se na premisi da su region i vaša imovina “kamen temeljac” za aktivnosti u ruralnom turizmu; što su region i imovina atraktivniji, veća je verovatnoća da ćete razviti uspešan biznis u ruralnom turizmu.

Ovaj alat može pomoći da procenite potencijal vašeg ruralnog turizma na dva fronta:

 1. Potencijali vašeg domaćinstva na osnovu vaših regionalnih karakteristika
 2. Turistički potencijal vaše lokacije


PREUZMITE TESTOVE U PDF FORMATU:

TEST LIČNI KVALITETI

TEST POSLOVNO ISKUSTVO

TEST VEŠTINE

TEST PROCENA VREMENA

TEST KO JOŠ MOŽE RADITI SA VAMA

TURISTICKA PROCENA REGIONA

TURISTICKA PROCENA LOKACIJE

Vrh strane

Izbor teme:

Test: PROCENA TURISTIČKOG POTENCIJALA VAŠE LOKACIJE

Test: PROCENA TURISTIČKOG POTENCIJALA REGIONA

Test: LIČNA PROCENA