Vodič za ruralni turizam

Tema:

Je li ruralni turizam za vas

Tema:

Je li ruralni turizam za vas

Uvod

Ruralni turizam važan je dio mnogih ruralnih gospodarstva. Aktivnosti ruralnog turizma imaju potencijal povećati prihode ruralnih gospodarstva i podržati njihovu održivost, no aktivnosti ruralnog turizma neće odgovarati svakom ruralnom gospodarstvu. Zbog toga je vrlo važno da osoba, prije nego što započne svoj posao u ruralnom turizmu, odvoji određeno razdoblje za procjenu vlastitog potencijala za poslovanje, kao i da pažljivo planira poslovne i marketinške elemente svog poslovanja. Ovaj vodič pomoći će u planiranju koje je neophodno za uspješno vođenje poslovanja u ruralnom turizmu.

Procijenite svoje ciljeve

Važno je postaviti stvarne ciljeve za svoje poslovanje. Ovisno o vašoj situaciji, ovi ciljevi mogu biti različiti. Evo nekoliko primjera:

 • Ostvarivanje dodatnih prihoda
 • Diverzificiranje prihoda gospodarstva kako bi se ostvario profit
 • Početak nove karijere
 • Stjecanje novih znanja
 • Upoznavanje novih ljudi, njihovih navika i iskustava
 • Omogućiti da članovi obitelji rade od kuće
 • Omogućiti da članovi obitelji ostanu kod kuće
 • Obrazovanje zajednice
 • Pružanje zabave i užitka drugima bez ostvarivanja profita

Ipak, pored same motivacije za pokretanje ruralnog turizma važno je definirati i dugoročne i kratkoročne ciljeve. Postavljanje realnih ciljeva pomoći će vam u donošenju važnih odluka vezanih uz vaš novi posao u ruralnom turizmu.

Osobna procjena

Aktivnosti ruralnog turizma podosta se razlikuju od većine tradicionalnih poljoprivrednih poslova/obaveza. Turist koji posjeti vaše gospodarstvo može poželjeti sudjelovati u raznim aktivnostima, poput berbe grožđa, hranjenja životinja, kuhanja pekmeza i mnogih drugih. Tipovi ovakvih turista često ne dolaze sa sela i mogu postavljati mnoga pitanja koja se mogu činiti trivijalnim o svakodnevnim aktivnostima na poljoprivrednom gospodarstvu. Uspješan domaćin u ruralnom turizmu mora biti spreman podijeliti informacije o samom gospodarstvu i provoditi vrijeme sa turistima kako bi se osjećali dobrodošlima.

Idealan domaćin u ruralnom turizmu mora posjedovati sve osobine dobrog domaćina u okviru bilo koje turističke atrakcije ili u bilo kojoj vrsti uslužne djelatnosti.

» TEST PROCJENA VREMENA » TEST PODRŠKA

Ocjena lokacije

Lokacija predstavlja jedno od osnovnih pitanja od kojih će ovisiti uspjeh vašeg posla u ruralnom turizmu. Morate procijeniti turistički potencijal vaše lokacije, kako u kontekstu šire regije, tako i u kontekstu vaše imovine, a temelji se na premisi da su regija i vaša imovina “kamen temeljac” za aktivnosti u ruralnom turizmu. Što su regija i imovina atraktivniji, veća je vjerojatnost da ćete razviti uspješan biznis u ruralnom turizmu.

Ovaj alat može pomoći u procjeni potencijala vašeg ruralnog turizma kao:

 1. Potencijali vašeg gospodarstva na temelju vaših regionalnih karakteristika
 2. Turistički potencijal vaše lokacije

PREUZMITE TESTOVE U PDF FORMATU:

TEST LIČNA PROCJENA

TEST POSLOVNO ISKUSTVO

TEST VJEŠTINE

TEST PROCJENA VREMENA

TEST PODRŠKA

TURISTIČKA PROCJENA REGIJE

TURISTIČKI POTENCIJAL LOKACIJE

Vrh strane

Izbor teme:

Test: TURISTIČKI POTENCIJAL LOKACIJE

Test: TURISTIČKA PROCJENA REGIJE

Test: OSOBNA PROCJENA